U bent hier: Home
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

Jan Booister

journalist, schrijver en muzikant

JA slide show

Welkom bij Jan Booister

sept17

Amerikaanse drummer op cd

De Amerikaan Kevin Delgadillo gaat een nummer 'indrummen' op mijn nieuwe cd. Dat betreft het liedje 'Te veel water in mijn boot'. En dat gaat met behulp van internet.

Ik was deze zomer bij hem en zijn vrouw Catherine op bezoek in Californie. Catherine is een nicht van mijn vriendin en heeft een opnamestudio thuis met redelijk professionele apparatuur - groter dan mijn hokkie in Rotterdam - waar ze zelf geschreven songs opneemt. Meer daarover is te horen en te zien op haar site www.catherinedelgadillo.com.

Toen ik daar deze zomer was vertelde ze dat zij thuis zelf alle zang- en gitaarpartijen speelt en opneemt, en dat haar man, een ex-drummer van een heavy metalband, vervolgens de drumpartij inspeelt. Ze vertelde ook dat ze vriendinnen heeft in Frankrijk die een koortje gaan inzingen op een van haar nummers. Dat gaat als volgt: er wordt een opname gemaakt in Protools. Protools is een professioneel softwareprogramma om muziek op te nemen op de computer. Die opname wordt omgezet in een mp3-bestand zodat het kan worden gemaild naar Frankrijk. Aan de andere kant van de grote plas wordt vervolgens met dat materiaal de zangpartij ingezongen in, weer, Protools en het Protools-file/muziekspoor dat aldus wordt gemaakt komt hier naartoe. Het is wel te groot om te mailen, dus dat stukje muziek wordt ergens op een site geplaatst om te downloaden. En dat laatste kan overal gebeuren, dus ook in Rotterdam. Vervolgens wordt het nieuwe muziekspoor  in de oorspronkelijke Protoolsfile geplaatst en is er een spoor met muziek bijgekomen.

Ik heb Catherine en Kevin gevraagd of ze mij met een drumspoor wilden helpen. Dat wilden ze. Dus is er een mp3-file naar hun gemaild en gaan zij snel aan de slag. En dan heb ik een echte drummer op het enige stevige nummer dat op mijn cd komt. Kicken!

Een kind doet de was, zou je zeggen, maar er komt wel wat software-kennis bij kijken. Maar het is waar, de techniek staat tegenwoordig voor niets.

 

 
jan17

Clash aan de Coolsingel

Al heel lang liep ik met het idee een boek te schrijven over het ontstaan van Leefbaar Rotterdam. Het avontuur dat die mensen van het eerste uur beleefden in de eerste maanden kende zoveel leuke, bijzondere en ook soms angstige momenten dat die moesten worden opgeschreven.

Mijn motivatie vond ik in het gegeven dat Leefbaar Rotterdam van 0 op 17 (van de 45) raadszetels kwam. Het heeft dus zeker zin als de burger zich bemoeit met het bestuur in zijn gemeente, provincie, land of werelddeel. 

Het boek is inmiddels verschenen bij Uitgeverij Aspekt te Soesterberg (www.uitgeverijaspekt.nl), telt bijna 200 bladzijden en vertelt het verhaal van de eerste vier maanden.Dus van het moment dat de geschiedenisleraar Ronald Sørensen thuis tegen vrouw Nel vertelt dat hij een politieke partij begint, en waarom, tot het moment dat de gemeenteraad het beleid voor de komenden vier maanden goedkeurt.

Dirk Mellema schreef onderstaande recensie in de krant Vandaag en Morgen

 
aug10

Boek Fortuna: Mensen van rood en geel

Samen met Aad van Cortenberghe schreef ik een boek in verband met het 100-jarig bestaan van de voetbalvereniging Fortuna Vlaardingen. Die club hield ook op te bestaan na deze eeuw van vooral voetbalplezier. Aad had het volgende idee; we maken een serie interviews waarin we de vrijwilligers portretteren. Want, zo was de redenering, zonder deze mensen kan geen enkele vereniging bestaan. Dat hebben we gedaan. Er zijn interviews gemaakt met onder anderen de kaartjesverkoper, de barjuffrouw, de topspeler, de voetballer van het laagste elftal, de clubscheidsrechter, de materiaalman, de jeugdtrainer, enzovoorts. Arie Wapenaar maakte de foto's.

Toen alle interviews waren gemaakt heb ik het boek opgemaakt. In QuarckXpress. Verder heb ik uit het archief allerlei 'weetjes' gehaald en die in kadertjes in en rond de tekst geplaatst. Zo kon bijvoorbeeld worden gemeld dat het honderd jaar geleden normaal was dat een speler stopte met voetballen als hij trouwde. Immers, hij moest voor inkomen zorgen en de verzekeringen waren toen niet zo goed als nu.

Ook heb ik allerlei illustraties verzameld. Onder meer van het eerste voetbalveld waarop is gespeeld, alsmede van seizoenkaarten, vaantjes en dergelijke. Ook die zijn door het boek heen gelardeerd.

Het boek is goed ontvangen.Hieronder een recensie van Bas van den Berg.

 

 
Pagina 13 van 13

Mijn CD

'IK DEED HET MIJN WEG'

Townesliedjes

 Hieronder enkele liedjes van de cd 'Townes vertaald' die in productie is. Klik op liedjes, schuif met knop


Nieuws uit Rotterdam e.o.

Mijn dagrijm

Ziek


We shoppen nu toch echt heel anders

Hairstudio, tapijtpaleis, fruitshop, ik zweer

De winkel is geen winkel meer

En laatst dacht ik toch: salamanders


Want is je mobieltje straks plots ziek

Dan moet u naar de smartphone-kliniek 

 

(Zie ook www.vandaagenmorgen.nl)

 

Warm-koud


Een Chinees schip voer via Japan

Naar hier, via de pool in't noorden

Ik kom haast niet uit mijn woorden

Historie! Maar toch constateer ik dan


Stilletjes en ook ietwat klam

Opwarming is dus goed voor Rotterdam

 

Straf


De nieuwste rage? iPad-school!

Want ja, we moeten met de tijd mee

Leerlingen blij, en heel tevree

Ik vrees: is dit niet erg frivool?


Maar misschien zie ik een weg vol beren

Denk: straks ook strafregels kopiëren? 

 

God


Lilian heet ze en ze leidt de SGP

In Vlissingen waar haar revolutie begon

Althans, men voor een lijsttrekster zong

Van wie de mannen zeggen: nee


Zucht God, krabbelend op achterhoofd:

‘Heb ik me hiervoor uitgesloofd?’ 

 

Nep


Er is een hamburger gekweekt

Van vlees, dat is dus fake

Straks ga ik eten, en ik breek

Want wat is vals? Ik kijk verbleekt


Dit bord met soep, ik vraag oprecht

Zeg ober: is die vlieg wel echt?

Bezoekers

We hebben 11 gasten online

Meest bekeken

Contact Jan Booister